50% μεγαλύτερη αυτονομία για τα επόμενα ηλεκτρικά Ι.Χ.

Ο ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, ανέφερε σε tweet του ότι την επόμενη τετραετία θα δούμε να εκτοξεύεται η αυτονομία των νέων ηλεκτρικών αυτοκινήτων χάρη στην παραγωγή μπαταριών με 50% μεγαλύτερη χωρητικότητα από τις σημερινές.

H καλύτερη ενεργειακή πυκνότητα επιτυγχάνεται σήμερα από τις μπαταρίες τύπου 2170 της Panasonic, που χρησιμοποιούνται στο μοντέλο 3 της Tesla. Αυτή είναι περίπου 260 Wh/kg , γεγονός που σημαίνει ότι ένα άλμα 50% από την τρέχουσα ενεργειακή πυκνότητα αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον.

Οι ανακοινώσεις του Μασκ ήρθαν ως συνέχεια της ενημέρωσης ότι η Tesla θα πραγματοποιήσει την καθιερωμένη εκδήλωση με την ονομασία «Battery Day» την ίδια ημέρα με την ετήσια συνεδρίαση των μετόχων για το 2020, στις 22 Σεπτεμβρίου.

Ερχονται επίσημες ανακοινώσεις

Σύμφωνα με γνώστες της τεχνολογίας των μπαταριών, ο Μασκ θα ανακοινώσει κατά τη διάρκεια της «Battery Day» εξελίξεις σχετικά με την τεχνολογία «silicon nanowire anode», μια πρωτοποριακή εξέλιξη που μπορεί δυνητικά να αυξήσει κατά πολύ την ενεργειακή πυκνότητα της μπαταρίας και τη διάρκεια ζωής της.

Με βάση αυτή την τεχνολογία, για την άνοδο των μπαταριών Ιόντων Λιθίου χρησιμοποιούνται νανονήματα πυριτίου, αντί του άνθρακα. Το πυρίτιο εξασφαλίζει εξαιρετικά χαρακτηριστικά ενεργειακής πυκνότητας, αντιμετώπισε όμως κατά την πειραματική του χρήση εντυπωσιακή αύξηση του όγκου του, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται.

teslapanasonic
H Panasonic επιβεβαιώνει τα λεγόμενα του Μασκ.

Το πρόβλημα αυτό έλυσε η νανοτεχνολογία και πλέον υπάρχουν τεχνικά εφικτές λύσεις μπαταριών με ενεργειακή πυκνότητα που φτάνει τα 500 Wh/kg. Η αμερικανική εταιρεία Amprius που εδρεύει στην Καλιφόρνια, κατασκευάζει ήδη μπαταρίες τεχνολογίας silicon nanowire anode, τις οποίες προμηθεύει στην Boeing και την αεροδιαστημική βιομηχανία εν γένει.

Η Amprius εκμεταλλεύεται εμπορικά μια ερευνητική εργασία του πανεπιστημίου του Στάνφορντ, η οποία πραγματοποιήθηκε το 2007 και κατάφερε να κάνει τις ανόδους πυριτίου να συμπεριφέρονται με σταθερό τρόπο κατά τη φόρτιση των μπαταριών, χάρη στη νανοτεχνολογία. Μάλιστα η Amprius ξεκίνησε από το 2012 την εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας, ενώ από το 2016 προσφέρει και τον απαραίτητο κατασκευαστικό εξοπλισμό, σε όποια εταιρεία επιθυμεί να παράξει μαζικά μπαταρίες silicon nanowire anode.

Η Panasonic από την πλευρά της έχει ήδη ανακοινώσει ότι σκοπεύει να αυξήσει την ενεργειακή πυκνότητα των μπαταριών 2170 που προμηθεύει στην Tesla κατά 20% σε πέντε χρόνια. Τέλος να σημειώσουμε ότι η Tesla συνεργάζεται επίσης με την China Contemporary Amperex Technology Ltd για να δημιουργήσει μια νέα μπαταρία μεγάλης ισχύος και μεγάλης διάρκειας ζωής. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, οι μπαταρίες αυτές έχουν σχεδιαστεί για αυτοκινητική χρήση ώστε να διαρκούν 1.6 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

 

 

Πέτρος Πιτσίνης
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, σπούδασε Μηχανολογία στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Ντάρμσταντ στη Γερμανία και είναι διαπιστευμένος μεταφραστής και ορκωτός διερμηνέας της γερμανικής γλώσσας. Εργάζεται ως δημοσιογράφος του Ειδικού Τύπου από το 1985 έως τα τέλη του 1992 στη Γερμανία και στη συνέχεια έως σήμερα στην Ελλάδα. Διετέλεσε μεταξύ άλλων επί 21 χρόνια Διευθυντής του ενθέτου Auto NEA της εφημερίδας τα ΝΕΑ και τώρα είναι Διευθυντής του τμήματος Αυτοκινήτου στον ψηφιακό όμιλο Liquid Media με τους ιστότοπους www.gazzetta.gr, www.insider.gr, www.reader.gr και το μηνιαίο ψηφιακό περιοδικό inMotion by gazzetta.gr. Υπήρξε παρουσιαστής και υπεύθυνος διάφορων τηλεοπτικών εκπομπών αυτοκινήτου, όπως της «Ζώνης Ασφαλείας» στην ΕΡΤ, ενώ είναι εκλέκτορας του ελληνικού θεσμού για «Το Αυτοκίνητο της Χρονιάς».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

To Kia e-Niro ανακηρύχθηκε νικητής στη νέα κατηγορία “Εμπειρία Ιδιοκτησίας Ηλεκτρικού Οχήματος της Έρευνας J.D. Power”

Το Kia e-Niro κατέλαβε την πρώτη θέση ανάμεσα στις μαζικές μάρκες στην Εμπειρία Ιδιοκτησίας Ηλεκτρικού Οχήματος της Έρευνας J.D. Power (J.D. Power 2021 Electric...

To Ariya αναμένεται να είναι το πιο αεροδυναμικό Nissan crossover που κατασκευάστηκε ποτέ

Έχοντας την  εμπειρία και την τεχνογνωσία,  για πάνω από μια δεκαετία, στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων και της καινοτομίας στα crossovers, το Ariya αναμένεται...

Το Opel Vivaro Γιορτάζει τα 20ά του Γενέθλια

Το Opel Vivaro γιορτάζει φέτος τος 20ά του γενέθλια! Μετά την παγκόσμια πρεμιέρα του στην Έκθεση των Βρυξελών για Ελαφρά Επαγγελματικά Οχήματα τον Ιανουάριο...

Ανανεωμένο Honda CR-V πλαισιώνει τη σειρά e:HEV

Η ανανεωμένη γκάμα του CR-V, που περιλαμβάνει την προηγμένη υβριδική τεχνολογία της Honda στον στάνταρ εξοπλισμό για πρώτη φορά, φέρει πλέον το διακριτικόe:HEV –...

«Εξηλεκτρισμός» Ιστορική μεταβατική περίοδος για την αυτοκίνηση

Οι μετακινήσεις μας σύντομα θα περάσουν σε μια νέα πραγματικότητα, την ηλεκτρική. Το πόσο απέχουμε από αυτή τη νέα εποχή, ποιες είναι οι εξελίξεις...