Είναι γνωστό, ότι οι Ελληνες είμαστε απείθαρχοι όχι μόνον ως οδηγοί, αλλά και ως επιβάτες, ιδιαίτερα μάλιστα όταν καθόμαστε πίσω οπότε πολλοί από εμάς θεωρούμε ότι δεν είναι και τόσο σημαντικό να φοράμε ζώνη ασφαλείας.
Πάντως, αυτή η λανθασμένη προσέγγιση δεν παρατηρείται μόνον σε εμάς αλλά και σε πιο προηγμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ όπου περίπου ένας στους τέσσερις ενήλικες πίσω επιβάτες δεν χρησιμοποιεί ζώνη ασφαλείας. Σύμφωνα με την αμερικανική εθνική ένωση οδικής ασφάλειας έχασαν το 2018 τη ζωή τους εξαιτίας αυτής της εγκληματικής αμέλειας 803 επιβάτες. Όπως υποστηρίζουν μάλιστα οι Αμερικανοί ειδικοί, περίπου το 50% από αυτούς θα είχε επιζήσει, αν είχε κάνει την απλή κίνηση και είχε κλειδώσει τη σωτήρια ζώνη γύρω πάνω από το σώμα του.
.Υπάρχει επίσης άλλη μία παράμετρος την οποία υποτιμούμε. Πιο συγκεκριμένα, όσοι κάθονται πίσω στο αυτοκίνητο χωρίς ζώνη ασφαλείας εκτοξεύονται προς τα εμπρός σε περίπτωση σύγκρουσης και τα σώματά τους χτυπούν με δύναμη και ορμή πάνω στα μπροστινά καθίσματα ή στον οδηγό και στον συνοδηγό, κινδυνεύοντας έτσι να τους τραυματίσουν σοβαρά.
Ένα ακόμα σημαντικό εύρημα της έρευνας ήταν ότι όσοι χρησιμοποιούν συχνά υπηρεσίες μετακίνησης, όπως οι Uber και Lyft, φοράνε ζώνες ασφαλείας λιγότερο συχνά από όσους οδηγούν σε ιδιωτικά αυτοκίνητα.
Οι ενήλικες χρησιμοποιούν τις πίσω ζώνες ασφαλείας 76% του χρόνου κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων με αυτοκίνητο, σύμφωνα με τη μελέτη, ενώ όταν βρίσκονται στο μπροστινό κάθισμα φορούν ζώνες ασφαλείας κατά το 90% του χρόνου των μετακινήσεών τους.
Ταυτόχρονα το αμερικανικό ινστιτούτο IIHS (Insurance Institute for Highway Safety), διαπίστωσε ότι οι πίσω επιβάτες δεν προστατεύονται εξίσου αποτελεσματικά με τους μπροστινούς από τις συγκρούσεις ακόμη και όταν φορούν ζώνη ασφαλείας. Σύμφωνα με τις έρευνες του ινστιτούτου, οι πίσω ζώνες ασφαλείας συχνά δεν έχουν κατασκευαστεί με αντίστοιχη προσοχή όπως αυτές των εμπρός επιβατών, προκαλώντας τραυματισμούς στην πλάτη. Ωστόσο η χρήση τους επιτρέπει την επιβίωση και την αποφυγή θανατηφόρων τραυματισμών στις περισσότερες περιπτώσεις, απλά υστερούν απέναντι στις μπροστινές ζώνες ασφαλείας.