fbpx

Πότε θα δούμε προσιτά ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Στην Ελλάδα βρισκόμαστε ακόμη σε ένα βρεφικό στάδιο της ηλεκτροκίνησης, όμως στις ΗΠΑ, στην Κίνα και στην Ευρώπη τα ηλεκτροκίνητα οχήματα έχουν ενταχθεί στην καθημερινότητα πολλών πολιτών.

Καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης αγοράς και την διεύρυνση χρήσης ηλεκτροκίνητων οχημάτων παραμένει η τιμή της μπαταρίας. Οι τιμές των μπαταριών ιόντων λιθίου μειώθηκαν κατά 87% από το 2010 έως το 2019, με τον μέσο όρο να φτάνει πέρυσι τα 156 δολάρια ανά κιλοβατώρα (kWh) χωρητικότητας, ακόμη όμως και έτσι εξακολουθούν να επιβαρύνουν υπέρμετρα το κόστος παραγωγής και την τελική τιμή πώλησης ενός ηλεκτροκίνητου οχήματος.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι τιμές της μπαταρίας θα πρέπει να μειωθούν στα 100 δολάρια ανά kWh, έτσι ώστε τα ηλεκτρικά οχήματα να έχουν την ευκαιρία να ανταγωνιστούν το κόστος των μοντέλων συμβατικής τεχνολογίας με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι ειδικοί της βιομηχανίας πιστεύουν ότι το ορόσημο των 100 δολαρίων θα μπορούσε να επιτευχθεί από το 2024, ή ακόμη νωρίτερα, κάτι το οποίο θα οδηγήσει στην πραγματική επανάσταση των ηλεκτρικών οχημάτων.

elektrobattery
Η τιμή της μπαταρίας καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και την τελική τιμή πώλησης ενός ηλεκτροκίνητου οχήματος.

Μέχρι το 2024, οι τιμές των μπαταριών θα μπορούσαν να πέσουν κάτω από τα 100 δολάρια / kWh καθώς θα αξιοποιηθεί η ανάπτυξη της νέας τεχνολογίας, αναφέρεται στο Electric Vehicle Outlook 2020.
Μέχρι το 2030, οι τιμές της μπαταρίας αναμένεται να φτάσουν τα 61 δολάρια / kWh, σύμφωνα με την BNEF, αν και θα απαιτηθούν υψηλά επίπεδα επενδύσεων για να πέσει τόσο το κόστος.

Σημείο αναφοράς τα 100 δολάρια ανά κιλοβατώρα

Το ορόσημο των 100 δολαρίων / kWh έχει θεωρηθεί ως ο «μαγικός αριθμός» στη βιομηχανία, λέει ο Venkat Viswanathan, εμπειρογνώμονας μπαταριών στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon στο Akshat Rathi του Bloomberg.
Πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες εργάζονται για να επιτύχουν αυτό το στόχο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το Μάρτιο του τρέχοντος έτους, η GM δήλωσε ότι σε συνεργασία με την LG Chem θα συμπιέσει το κόστος των μπαταριών κάτω των 100 δολαρίων / kWh.
Στελέχη της Volkswagen ανέφεραν στους New York Times πέρυσι ότι η εταιρεία πληρώνει λιγότερο από 100 δολάρια ανά kWh για μπαταρίες.
Η Wood Mackenzie βλέπει τις τιμές των μπαταριών να πέφτουν κάτω από το ορόσημο των 100 kWh έως το 2024, χάρη στις οικονομίες κλίμακας και τις τεχνολογικές βελτιώσεις ενώ η πανδημία του Covid-19 δεν ανακόπτει την πορεία ανάπτυξης της ηλεκτροκίνησης .

Πέτρος Πιτσίνης
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, σπούδασε Μηχανολογία στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Ντάρμσταντ στη Γερμανία και είναι διαπιστευμένος μεταφραστής και ορκωτός διερμηνέας της γερμανικής γλώσσας. Εργάζεται ως δημοσιογράφος του Ειδικού Τύπου από το 1985 έως τα τέλη του 1992 στη Γερμανία και στη συνέχεια έως σήμερα στην Ελλάδα. Διετέλεσε μεταξύ άλλων επί 21 χρόνια Διευθυντής του ενθέτου Auto NEA της εφημερίδας τα ΝΕΑ και τώρα είναι Διευθυντής του τμήματος Αυτοκινήτου στον ψηφιακό όμιλο Liquid Media με τους ιστότοπους www.gazzetta.gr, www.insider.gr, www.reader.gr και το μηνιαίο ψηφιακό περιοδικό inMotion by gazzetta.gr. Υπήρξε παρουσιαστής και υπεύθυνος διάφορων τηλεοπτικών εκπομπών αυτοκινήτου, όπως της «Ζώνης Ασφαλείας» στην ΕΡΤ, ενώ είναι εκλέκτορας του ελληνικού θεσμού για «Το Αυτοκίνητο της Χρονιάς».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Τα ηλεκτροκίνητα επαγγελματικά και τα τέλη κυκλοφορίας τους

Τα ηλεκτροκίνητα επαγγελματικά ελαφρά οχήματα μέχρι 3,5 τόνων ωφέλιμου φορτίου και τα τέλη κυκλοφορίας τους Το ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο. με επιστολή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος...

To πρωτάθλημα καρτ ΙΑΜΕ πατά πάλι γκάζι

Μετά από πολύμηνη καθυστέρηση λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών ελέω Covid-19, το IAME Series Greece ετοιμάζεται να πατήσει ξανά γκάζι, με τη διεξαγωγή του πρώτου...

O ευκολότερος τρόπος να αποκτήσεις ένα Ford

Με το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα FordΕύκολα, η Ford Motor Ελλάς σας δίνει τώρα τη δυνατότητα να αποκτήσετε το Ford που σας ταιριάζει με τους...

Φρεσκάρισμα με νέο «πρόσωπο» για το Opel Crossland

Ζωηρό και συμπαγές αποτύπωμα, ευρύχωρο και ευέλικτο εσωτερικό και cool εμφάνιση SUV. Αυτό είναι το νέο Opel Crossland, το πρώτο μοντέλο που υιοθετεί το...

«Ηλεκτρικό Αυτοκίνητο της Χρονιάς» το νέο Peugeot e-208

Το ολοκαίνουριο Peugeot e-208 Allure βραβεύτηκε ως το «Ηλεκτρικό Αυτοκίνητο της Χρονιάς» στη μικρομεσαία κατηγορία των βραβείων «What Car?» υπερισχύοντας πολλών αντιπάλων, μεταξύ των...