fbpx

Πρόγραμμα επιδότησης για την αγορά ηλεκτροκίνητων ΙΧ

Μητσοτάκης για την αγορά ηλεκτροκίνητων ΙΧ : «Η Ελλάδα ετοιμάζεται να μπει στην πρίζα του μέλλοντος»

Το πρόγραμμα επιδότησης για την αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ειδική εκδήλωση στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, τονίζοντας ότι: «Η Ελλάδα ετοιμάζεται να μπει στην πρίζα του μέλλοντος».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ολιστικό το σχέδιο της κυβέρνησης για την ηλεκτροκίνηση, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «απαντά και στη μιζέρια του χθες και στην ανησυχία του σήμερα».

programa epidotisis agora ilektrikon ix

Αναφέρθηκε στα στοιχεία για τον πολύ μικρό αριθμό ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη χώρα μας, καθώς αποτελούν μόλις το 0,3% του στόλου ΙΧ και δήλωσε ότι στόχος είναι ένα στα τρία αυτοκίνητα το 2030 να είναι ηλεκτρικό.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα επιδοτήσει με 100 εκατ. ευρώ και για 18 μήνες την αγορά αυτοκινήτων νέου τύπου.

Έτσι θα καλυφθεί το 25% του κόστους για 14.000 νέα αυτοκίνητα. Το όφελος ανά μονάδα θα προσεγγίζει τα 10.000 ευρώ, κάτι που θα κάνει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πιο προσιτά στο μέσο εισόδημα.

Θα επιδοτείται επίσης κατά 15% η αγορά ή μίσθωση ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων και ελαφρών φορτηγών, αλλά και κατά 25% η αγορά ηλεκτροκίνητων ταξί.

programa epidotisis agora ilektrikon ix-2

Ως επιπλέον κίνητρο, όσοι αγοράσουν ηλεκτροκίνητα οχήματα θα απαλλάσσονται από τα τέλη στάθμευσης για δύο χρόνια, θα εξαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα οι δαπάνες για φόρτιση, ενώ το 50% (ή το 70% στα νησιά) για το κόστος αγοράς θα εκπίπτει από τα εταιρικά έσοδα. Αντίστοιχες απαλλαγές θα έχουν οι εταιρείες που θα εγκαταστήσουν σημεία φόρτισης.

Το ρεύμα κίνησης θα παρέχουν εξειδικευμένοι φορείς, οι οποίοι θα αναπτύσσουν δίκτυα και σημεία φόρτισης και οι οποίοι ουσιαστικά θα διαδεχθούν τα σημερινά βενζινάδικα.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε και φορολογικά κίνητρα για την εγκατάσταση νέων παραγωγικών μονάδων στις περιοχές απολιγνιτοποίησης και ειδικά στη Δυτική Μακεδονία και την Αρκαδία.

Οι μονάδες που θα εγκαθίστανται να έχουν μικρότερο φορολογικό συντελεστή 5% για πέντε κερδοφόρες χρήσεις, μειωμένες εργοδοτικές εισφορές για κάθε νέα θέση εργασίας και αυξημένους συντελεστές απόσβεσης παγίων.

programa epidotisis agora ilektrikon ix-3

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε επίσης ότι τα οχήματα που θα προμηθευτεί το δημόσιο από τον Αύγουστο του 2021, αρχής γενομένης από τα αστικά λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, θα είναι κατά 25% ηλεκτροκίνητα.

Αποκάλυψε επίσης ότι σύντομα θα ανακοινωθεί ότι ένα νησί, το οποίο όμως δεν αποκάλυψε, θα μεταβεί αποκλειστικά στην ηλεκτροκίνηση, δηλαδή σε αυτό όλα τα οχήματα θα κινούνται πλέον με ηλεκτρισμό.

Ο πρωθυπουργός τέλος ανακοίνωσε επενδυτικό master plan ύψους πέντε δισ. για την αναμόρφωση της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, με κονδύλια από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης της Ε.Ε.

Πηγή: NEWS2U

Μπάμπης Κελάφης
Ο Μπάμπης Κελάφης ξεκίνησε την επαγγελματική δραστηριότητα στο χώρο των 2 τροχών το 1982 από την Yamaha - Αφοι Ηλιόπουλοι ΕΠΕ, από το 2012 εργάζεται στην 2ΔΕΛΤΑ - περιοδικό MOTOGP WORLD και σελίδα www.mgp.gr - και είναι μέλος του Ε.Σ.Σ.Α.Μ. - Ελληνικός Σύνδεσμος Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσικλέτας. Ασχολήθηκε με τους αγώνες συμμετέχοντας στο Ελληνικό Πρωτάθλημα Enduro 1984-2001. Επίσης έχει ασχοληθεί και με το διοργανωτικό σκέλος των αγώνων ξεκινώντας το 1993 σαν τεχνικός έφορος (ΕΘΕΑΜ) από το 2010 είναι μέλος της τεχνικής επιτροπής της Ελληνικής Λέσχης Φίλων Κλασικής Μοτοσυκλέτας και από το 2018 πτυχιούχος αλυτάρχης της ΦΙΛΠΑ - FIVA. Έχει εργαστεί στις εταιρίες, YAMAHA HELLAS - επιθεωρητής πωλήσεων, APRILIA MOBILITY GR - Γενικός Διευθυντής, SUZUKI SFAKIANAKIS GR - Διευθυντής Πωλήσεων, NIPPONIA EUROPE GR - Εμπορικός Διευθυντής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Τα ηλεκτροκίνητα επαγγελματικά και τα τέλη κυκλοφορίας τους

Τα ηλεκτροκίνητα επαγγελματικά ελαφρά οχήματα μέχρι 3,5 τόνων ωφέλιμου φορτίου και τα τέλη κυκλοφορίας τους Το ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο. με επιστολή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος...

To πρωτάθλημα καρτ ΙΑΜΕ πατά πάλι γκάζι

Μετά από πολύμηνη καθυστέρηση λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών ελέω Covid-19, το IAME Series Greece ετοιμάζεται να πατήσει ξανά γκάζι, με τη διεξαγωγή του πρώτου...

O ευκολότερος τρόπος να αποκτήσεις ένα Ford

Με το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα FordΕύκολα, η Ford Motor Ελλάς σας δίνει τώρα τη δυνατότητα να αποκτήσετε το Ford που σας ταιριάζει με τους...

Φρεσκάρισμα με νέο «πρόσωπο» για το Opel Crossland

Ζωηρό και συμπαγές αποτύπωμα, ευρύχωρο και ευέλικτο εσωτερικό και cool εμφάνιση SUV. Αυτό είναι το νέο Opel Crossland, το πρώτο μοντέλο που υιοθετεί το...

«Ηλεκτρικό Αυτοκίνητο της Χρονιάς» το νέο Peugeot e-208

Το ολοκαίνουριο Peugeot e-208 Allure βραβεύτηκε ως το «Ηλεκτρικό Αυτοκίνητο της Χρονιάς» στη μικρομεσαία κατηγορία των βραβείων «What Car?» υπερισχύοντας πολλών αντιπάλων, μεταξύ των...