fbpx

Στο κόκκινο η οδική ασφάλεια στις πόλεις

Επικίνδυνοι είναι οι δρόμοι των πόλεων της Γηραιάς Ηπείρου για πεζούς και δικυκλιστές σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας.

Η έρευνα αναφέρει ότι περίπου 4 στους 10 θανάτους από τροχαία δυστυχήματα καταγράφονται σε αστικές περιοχές και ότι το 70% από αυτά τα θύματα είναι πεζοί, ποδηλάτες ή οδηγοί μοτοσικλετών. Όλα αυτά συμβαίνουν προφανώς λόγω της πυκνής κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών στις πόλεις και σε πείσμα του γεγονότος ότι οι ταχύτητες των αυτοκινήτων είναι εκεί χαμηλότερες.

Απόδειξη και το γεγονός, ότι το ποσοστό θανατηφόρων δυστυχημάτων στους ευρωπαϊκούς αυτοκινητόδρομους υψηλών ταχυτήτων περιορίζεται στο 8%. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εκτός αστικών περιοχών τα θύματα των τροχαίων ατυχημάτων είναι μόλις το 32% των παραπάνω ευπαθών ομάδων χρηστών των δρόμων.

Μεγάλη πρόοδο η Ελλάδα

Η Ελλάδα κατέγραψε μία θετική πορεία τα τελευταία χρόνια όσον αφορά στην οδική ασφάλεια, καθώς ολοκληρώθηκε μία σειρά αυτοκινητοδρόμων όπου χάνονταν στο παρελθόν εκατοντάδες ζωές ετησίως, όπως η Κορίνθου – Πατρών, η Ιόνια Οδός, η Νέα Οδός, κλπ. Επίσης έγιναν και ασφαλέστερα τα καινούρια αυτοκίνητα, που εφοδιάζονται πλέον υποχρεωτικά με υπερσύγχρονα συστήματα παθητικής και ενεργητικής ασφάλειας, συμβάλλοντας έτσι στον περιορισμό των τροχαίων ατυχημάτων και του αριθμού των θυμάτων από αυτά.

Ετσι είμαστε σύμφωνα με τη διεθνή έρευνα της  International Road Traffic and Accident Database (IRTAD), η δεύτερη χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης των θανατηφόρων δυστυχημάτων για το διάστημα 2010 έως 2017.

Eνδιαφέρον παρουσιάζουν ωστόσο και τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με τα οποία τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα σημειώνονται στην Αττική, σε ποσοστό 55,5%, ωστόσο σε θανάτους ο πολυπληθέστερος νομός της χώρας είναι δεύτερος, με ποσοστό 18,4% και πρώτη η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με ποσοστό 22,4%.

Μια διαφορετική, διεθνής έρευνα της  International Road Traffic and Accident Database (IRTAD), καταγράφει μια μικτή τάση σε θύματα τροχαίων ανάμεσα στους ευπαθείς χρήστες των δρόμων. Έτσι, παρότι στις 41 χώρες που εξετάζει τα θύματα μεταξύ των επιβατών αυτοκινήτων έχουν μειωθεί κατά 10.8% το διάστημα από το 2010 έως και το 2017, στις ευπαθείς ομάδες τα αποτελέσματα δεν είναι εξίσου καλά. Οι θάνατοι ανάμεσα στους πεζούς έχουν αυξηθεί κατά 2,8%, στους δικυκλιστές έχουν μειωθεί πολύ λιγότερο από το μέσο όρο κατά 5,2%, ενώ στους ποδηλάτες έχουν μειωθεί επίσης λιγότερο, κατά 5,9%.

 

Πέτρος Πιτσίνης
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, σπούδασε Μηχανολογία στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Ντάρμσταντ στη Γερμανία και είναι διαπιστευμένος μεταφραστής και ορκωτός διερμηνέας της γερμανικής γλώσσας. Εργάζεται ως δημοσιογράφος του Ειδικού Τύπου από το 1985 έως τα τέλη του 1992 στη Γερμανία και στη συνέχεια έως σήμερα στην Ελλάδα. Διετέλεσε μεταξύ άλλων επί 21 χρόνια Διευθυντής του ενθέτου Auto NEA της εφημερίδας τα ΝΕΑ και τώρα είναι Διευθυντής του τμήματος Αυτοκινήτου στον ψηφιακό όμιλο Liquid Media με τους ιστότοπους www.gazzetta.gr, www.insider.gr, www.reader.gr και το μηνιαίο ψηφιακό περιοδικό inMotion by gazzetta.gr. Υπήρξε παρουσιαστής και υπεύθυνος διάφορων τηλεοπτικών εκπομπών αυτοκινήτου, όπως της «Ζώνης Ασφαλείας» στην ΕΡΤ, ενώ είναι εκλέκτορας του ελληνικού θεσμού για «Το Αυτοκίνητο της Χρονιάς».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Τα ηλεκτροκίνητα επαγγελματικά και τα τέλη κυκλοφορίας τους

Τα ηλεκτροκίνητα επαγγελματικά ελαφρά οχήματα μέχρι 3,5 τόνων ωφέλιμου φορτίου και τα τέλη κυκλοφορίας τους Το ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο. με επιστολή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος...

To πρωτάθλημα καρτ ΙΑΜΕ πατά πάλι γκάζι

Μετά από πολύμηνη καθυστέρηση λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών ελέω Covid-19, το IAME Series Greece ετοιμάζεται να πατήσει ξανά γκάζι, με τη διεξαγωγή του πρώτου...

O ευκολότερος τρόπος να αποκτήσεις ένα Ford

Με το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα FordΕύκολα, η Ford Motor Ελλάς σας δίνει τώρα τη δυνατότητα να αποκτήσετε το Ford που σας ταιριάζει με τους...

Φρεσκάρισμα με νέο «πρόσωπο» για το Opel Crossland

Ζωηρό και συμπαγές αποτύπωμα, ευρύχωρο και ευέλικτο εσωτερικό και cool εμφάνιση SUV. Αυτό είναι το νέο Opel Crossland, το πρώτο μοντέλο που υιοθετεί το...

«Ηλεκτρικό Αυτοκίνητο της Χρονιάς» το νέο Peugeot e-208

Το ολοκαίνουριο Peugeot e-208 Allure βραβεύτηκε ως το «Ηλεκτρικό Αυτοκίνητο της Χρονιάς» στη μικρομεσαία κατηγορία των βραβείων «What Car?» υπερισχύοντας πολλών αντιπάλων, μεταξύ των...