Tα φώτα υποκαθιστούν το διακοσμητικό χρώμιο

Το φως διαδέχεται το – για δεκαετίες πολύ δημοφιλές – χρώμιο, στις γραφίδες των designers στην αυτοκινητοβιομηχανία και η νέα τάση βρίσκει ήδη εφαρμογή με πρωτοποριακές φωτιστικές υλοποιήσεις στα δύο πρώτα μοντέλα της οικογένειας ID. της Volkswagen, τα ID.3 και ID.4.

Τα νέα ID.3 και ID.4 διαθέτουν μοντέρνο και ελκυστικό σχεδιασμό, εντυπωσιάζοντας με το παρουσιαστικό τους πριν καν κάποιος έρθει σε επαφή με την προηγμένη τεχνολογία τους. Σημαντικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζει η εξωτερική φωτιστική προσωπικότητα των δύο ηλεκτρικών μοντέλων της Volkswagen, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της σχεδίασης τους.
Μέχρι σήμερα, κάθε φορά που οι σχεδιαστές αυτοκινήτων ήθελαν να εστιάσουν την προσοχή σε λεπτομέρειες, συχνά χρησιμοποιούσαν το χρώμιο ως υλικό – τόσο στο εξωτερικό όσο και το εσωτερικό. Με τη διάδοση της ηλεκτροκίνησης, αυτό αλλάζει με γοργό ρυθμό.

The new Volkswagen ID.4
Τα μπροστινά φώτα του VW ID.4

«Το φως είναι το νέο χρώμιο», εξηγεί ο Klaus Zyciora ως επικεφαλής σχεδιασμού του Volkswagen Group. «Το φως παίζει σημαντικό ρόλο, ειδικά για ένα ηλεκτρικό όχημα. Αντιπροσωπεύει ενέργεια και ηλεκτρισμό, αλλά και ζεστασιά και ασφάλεια. Το φως είναι ένα τέλειο σύμβολο για την κινητικότητα του μέλλοντος».
Ο Zyciora και η ομάδα του εφάρμοσαν αυτήν τη φιλοσοφία στα ID.3 και ID.4, τα δύο πρώτα μοντέλα ID., δημιουργώντας ένα νέο, αντιπροσωπευτικό σχέδιο φωτισμού. Οι μεγάλοι προβολείς κυριαρχούν στο μπροστινό άκρο των ηλεκτρικών μοντέλων, με την τεχνολογία LED σε μεγάλο βαθμό ως στάνταρ.
Κάτι τέτοιο συμβαίνει αντίστοιχα και στο πίσω μέρος, με τα δύο μοντέλα να αφήνουν σαφείς φωτιστικές εντυπώσεις στο πέρασμά τους.

The new Volkswagen ID.4
Tα πίσω φωτιστικά σώματα του VW ID.4

Τα εξωτερικά περιβλήματα στους καθρέφτες διαθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο φωτισμού: κρύβουν προβολείς λογότυπων που προβάλλουν στο έδαφος ένα ιδιαίτερο μοτίβο σε σχήμα διαμαντιού, τυπικό στοιχείο των μοντέλων της οικογένειας ID., κατά το άνοιγμα των θυρών.
Όποιος επιδιώκει επιπλέον ένα συγκεκριμένο je ne sais quoi, μία ιδιαίτερη κίνηση εντυπωσιασμού, θα μπορεί στο μέλλον να παραγγείλει το προαιρετικά διαθέσιμο IQ.Light με προβολείς LED matrix. Εδώ, οι φωτεινές μονάδες αποτελούνται από μεμονωμένα LED, που μπορούν να ενεργοποιηθούν και απενεργοποιηθούν ξεχωριστά. Εκπέμπουν συνεπώς μια έξυπνα ελεγχόμενη, συνεχή φωτεινή δέσμη, φωτίζοντας πάντα τον δρόμο όσο το δυνατόν πιο λαμπρά χωρίς να είναι εκθαμβωτικά για τους άλλους χρήστες του δρόμου.
Οι μονάδες φωτισμού έχουν έντονη ομοιότητα με τα ανθρώπινα μάτια.

CHROME IS THE NEW LIGHT - ID.3 & ID.4_____8
Παιχνίδια με φως αντί με χρώμιο.

Περιβάλλονται από φωτιζόμενους δακτύλιους με πεπλατυσμένο το κάτω τμήμα – είναι το σήμα κατατεθέν της οικογένειας μοντέλων ID. με IQ.Light. Τα ανοίγματα σε σχήμα κηρήθρας στα περιβλήματα των μονάδων και καλώδια οπτικών ινών παράγουν το φως των φώτων ημέρας. Μια λωρίδα φωτός διασχίζει το μπροστινό άκρο και συνδέει τους προβολείς μεταξύ τους, όταν τα φώτα είναι αναμμένα.
Οι φωτεινές μονάδες στους προβολείς επικοινωνούν με τον οδηγό ακόμη και πριν επιβιβαστεί στο αυτοκίνητο. Κάθε φορά που ο οδηγός πλησιάζει το όχημα με το κλειδί, τα φώτα περιστρέφονται ηλεκτρικά από κάτω προς τα πάνω για να τον καλωσορίσουν κοιτώντας ψηλά.

The new Volkswagen ID.3
To VW ID.3 λανσάρεται αυτές τις ημέρες και στη χώρα μας.

Με το σύστημα πρόσβασης χωρίς κλειδί Keyless Advanced, το όχημα διαθέτει ένα βελτιωμένο σενάριο καλωσορίσματος: σε αυτήν την περίπτωση, οι μονάδες φωτός «ανοίγουν τα μάτια τους» και στη συνέχεια περιστρέφονται προς τα πλάγια.
Ειδικά στο ID.4, η Volkswagen χρησιμοποιεί τρισδιάστατα οπίσθια φώτα LED για πρώτη φορά. Το φως τους σχηματίζει μια επίπεδη καμπύλη και έχει ιδιαίτερα ομοιογενές και έντονο αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση, εννέα επιφάνειες καλωδίων οπτικών ινών εκπέμπουν το φως σε ασυνήθιστα πλούσιο κόκκινο χρώμα. Οι επιφάνειες μοιάζουν να αιωρούνται μπροστά από ένα μαύρο φόντο. Τα φώτα φρένων ανάβουν σε σχήμα “X”.
Η Sandra Sturmat, υπεύθυνη για το σχεδιασμό των εξωτερικών φωτιστικών σωμάτων του ID.3, δηλώνει: «Πάντα με γοήτευε ο τρόπος που το φως δημιουργεί ένα έντονο συναισθηματικό δέσιμο ανάμεσα στο αυτοκίνητο και τον οδηγό». Ο Klaus Zyciora προσθέτει: «Το φως στο ID.4 δεν είναι αυτοσκοπός. Εκπληρώνει ζωτικές λειτουργίες με έξυπνο τρόπο και αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του εξωτερικού σχεδιασμού».

Πέτρος Πιτσίνης
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, σπούδασε Μηχανολογία στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Ντάρμσταντ στη Γερμανία και είναι διαπιστευμένος μεταφραστής και ορκωτός διερμηνέας της γερμανικής γλώσσας. Εργάζεται ως δημοσιογράφος του Ειδικού Τύπου από το 1985 έως τα τέλη του 1992 στη Γερμανία και στη συνέχεια έως σήμερα στην Ελλάδα. Διετέλεσε μεταξύ άλλων επί 21 χρόνια Διευθυντής του ενθέτου Auto NEA της εφημερίδας τα ΝΕΑ και τώρα είναι Διευθυντής του τμήματος Αυτοκινήτου στον ψηφιακό όμιλο Liquid Media με τους ιστότοπους www.gazzetta.gr, www.insider.gr, www.reader.gr και το μηνιαίο ψηφιακό περιοδικό inMotion by gazzetta.gr. Υπήρξε παρουσιαστής και υπεύθυνος διάφορων τηλεοπτικών εκπομπών αυτοκινήτου, όπως της «Ζώνης Ασφαλείας» στην ΕΡΤ, ενώ είναι εκλέκτορας του ελληνικού θεσμού για «Το Αυτοκίνητο της Χρονιάς».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Mustang Mach-E τα βάζει με έναν πύραυλο.

Έχετε δει ποτέ ένα αυτοκίνητο να κοντράρει την βαρύτητα, να επιταχύνει από στάση ενώ πέφτει ένας πολυέλαιος, να διαφοροποιείται μεταξύ πανομοιότυπων διδύμων ανθρώπων ή...

Το νέο Opel Mokka έρχεται στη Βελμάρ

Η Opel Βελμάρ, μέλος του Ομίλου Θ.Βασιλάκη, καλωσορίζει το νέο Opel Mokka από το Σάββατο 6 Μαρτίου έως την Παρασκευή 12 Μαρτίου, στο κατάστημα...

Με το νέο Ford Kuga είστε πάντα συνδεδεμένοι

Το νέο Κuga, το πιο εξηλεκτρισμένο μοντέλο της Ford, είναι ένα αυτοκίνητο που έρχεται να «ξεκλειδώσει» μοναδικά χαρακτηριστικά προηγμένης συνδεσιμότητας που καθιστούν κάθε μετακίνηση...

Η Mazda αναβαθμίζει τον επαναστατικό κινητήρα e-Skyactiv X.

Συνδυάζοντας υψηλότερες επιδόσεις με μεγαλύτερη απόδοση, η αναβαθμισμένη έκδοση του μοναδικού βενζινοκινητήρα e-Skyactiv X SPCCI (Spark Controlled Compression Ignition) της Mazda, είναι πλέον διαθέσιμη...

CITROREN -Ë-BERLINGO: Η ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΤΟΥ ΕΚΔΟΣΗ

“To ηλεκτρικό Berlingo ανταποκρίνεται στις πιο σύγχρονες απαιτήσεις, προσφέροντας επαρκή αυτονομία, χωρίς συμβιβασμούς στην πρακτικότητα, ώστε οι πελάτες μας να μπορούν να απολαύσουν όλες...