Το Βρετανικό ξεκίνημα της Volkswagen

Η Volkswagen θυμάται την αρχή της Βρετανικής διοίκησης πριν από 75 χρόνια

Πριν από 75 χρόνια, τον Ιούνιο του 1945, ο Βρετανικός στρατός ανέλαβε την κατοχή, αντικαθιστώντας τα Αμερικάνικα στρατεύματα, στο Βόλφσμπουργκ.

Έτσι η Βρετανική Στρατιωτική Διοίκηση ανέλαβε, για τα 4 επόμενα χρόνια και την ευθύνη του εργοστασίου της Volkswagenwerk GmbH που βρισκόταν στην περιοχή.

Η βασική προσωπικότητα της ιστορίας είναι ο 28χρονος τότε Ταγματάρχης Ivan Hirst.

Ταγματάρχης Ivan Hirst
O Ταγματάρχης Ivan Hirst

Με ταλέντο για αυτοσχεδιασμό, οργανωτικές δυνατότητες και τεράστια διορατικότητα, αναμόρφωσε το στρατιωτικού εξοπλισμού εργοστάσιο, που είχε καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό από τους βομβαρδισμούς, σε εργοστάσιο αυτοκινήτων σώζοντας το από την κατεδάφιση.

Το εργοστάσιο της Volkswagen το 1945

Με αυτή την ενέργεια οι Βρετανοί έστρωσαν το δρόμο που οδήγησε στην παγκόσμια επιτυχία του Beetle και έθεσαν τα θεμέλια για το σημερινό Volkswagen Group.

Με την ευκαιρία της επετείου η Volkswagen τιμά τη Βρετανική εποχή με την ταινία ντοκιμαντέρ «My brief was very simple», στην οποία ο Ivan Hirst αφηγείται την ιστορία της επανεκκίνησης της παραγωγής του Beetle.

Ταινία ντοκιμαντέρ «My brief was very simple»

Το Volkswagen Heritage με την ευκαιρία της 75ης επετείου δημοσίευσε το ντοκιμαντέρ διάρκειας 30 λεπτών “My brief was very simple” στο YouTube.

Στα πέντε επεισόδια τεκμηριώνεται η αρχική φάση του εκπληκτικού ξεκινήματος της Volkswagen μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις του, το 1999, ο Ivan Hirst αφηγείται την ιστορία της Βρετανικής Επιτροπής Διοίκησης στην εταιρεία του Wolfsburg, ακριβώς 50 χρόνια μετά την επιστροφή της ευθύνης της διοίκησης της εταιρίας στη Γερμανική Volkswagenwerk GmbH.

Ivan Hirst - 1999
O Ivan Hirst το 1999

Στην αρχή, αφηγείται ο Ivan Hirst, η ενημέρωση που είχα ήταν πολύ απλή. Πηγαίνετε στο Βόλφσμπουργκ, βρείτε το εργοστάσιο και καθίστε εκεί. Δεν μου είπαν καν ότι ήταν το εργοστάσιο Volkswagen.

Ο Ταγματάρχης Hirst έφτασε στο Βόλφσμπουργκ τον Αύγουστο του 1945 και 4 χρόνια αργότερα, τον Αύγουστο του 1949, που έφυγε ήταν πολύ ικανοποιημένος έχοντας αφήσει πίσω του ένα σύγχρονο εργοστάσιο, με εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό, με ένα έτοιμο προϊόν και με Γερμανική διοίκηση.

Όταν το 1948 άλλαξε το νόμισμα, η Volkswagen απογειώθηκε και κατέκτησε τον κόσμο.

 

A British jump start – Volkswagen

 

Μπάμπης Κελάφης
Ο Μπάμπης Κελάφης ξεκίνησε την επαγγελματική δραστηριότητα στο χώρο των 2 τροχών το 1982 από την Yamaha - Αφοι Ηλιόπουλοι ΕΠΕ, από το 2012 εργάζεται στην 2ΔΕΛΤΑ - περιοδικό MOTOGP WORLD και σελίδα www.mgp.gr - και είναι μέλος του Ε.Σ.Σ.Α.Μ. - Ελληνικός Σύνδεσμος Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσικλέτας. Ασχολήθηκε με τους αγώνες συμμετέχοντας στο Ελληνικό Πρωτάθλημα Enduro 1984-2001. Επίσης έχει ασχοληθεί και με το διοργανωτικό σκέλος των αγώνων ξεκινώντας το 1993 σαν τεχνικός έφορος (ΕΘΕΑΜ) από το 2010 είναι μέλος της τεχνικής επιτροπής της Ελληνικής Λέσχης Φίλων Κλασικής Μοτοσυκλέτας και από το 2018 πτυχιούχος αλυτάρχης της ΦΙΛΠΑ - FIVA. Έχει εργαστεί στις εταιρίες, YAMAHA HELLAS - επιθεωρητής πωλήσεων, APRILIA MOBILITY GR - Γενικός Διευθυντής, SUZUKI SFAKIANAKIS GR - Διευθυντής Πωλήσεων, NIPPONIA EUROPE GR - Εμπορικός Διευθυντής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Τα ηλεκτροκίνητα επαγγελματικά και τα τέλη κυκλοφορίας τους

Τα ηλεκτροκίνητα επαγγελματικά ελαφρά οχήματα μέχρι 3,5 τόνων ωφέλιμου φορτίου και τα τέλη κυκλοφορίας τους Το ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο. με επιστολή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος...

To πρωτάθλημα καρτ ΙΑΜΕ πατά πάλι γκάζι

Μετά από πολύμηνη καθυστέρηση λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών ελέω Covid-19, το IAME Series Greece ετοιμάζεται να πατήσει ξανά γκάζι, με τη διεξαγωγή του πρώτου...

O ευκολότερος τρόπος να αποκτήσεις ένα Ford

Με το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα FordΕύκολα, η Ford Motor Ελλάς σας δίνει τώρα τη δυνατότητα να αποκτήσετε το Ford που σας ταιριάζει με τους...

Φρεσκάρισμα με νέο «πρόσωπο» για το Opel Crossland

Ζωηρό και συμπαγές αποτύπωμα, ευρύχωρο και ευέλικτο εσωτερικό και cool εμφάνιση SUV. Αυτό είναι το νέο Opel Crossland, το πρώτο μοντέλο που υιοθετεί το...

«Ηλεκτρικό Αυτοκίνητο της Χρονιάς» το νέο Peugeot e-208

Το ολοκαίνουριο Peugeot e-208 Allure βραβεύτηκε ως το «Ηλεκτρικό Αυτοκίνητο της Χρονιάς» στη μικρομεσαία κατηγορία των βραβείων «What Car?» υπερισχύοντας πολλών αντιπάλων, μεταξύ των...