Μείωση των ρύπων κατά 43% η SEAT μέσα σε μια 10ετία!

H SEAT μείωσε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που σχετίζονται με την παραγωγή κατά 65%. Χάρη στις δράσεις που υλοποιήθηκαν το 2019, η εταιρεία παρήγαγε 38,5% λιγότερα απόβλητα σε ένα μόνο έτος. Στόχος είναι η μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του εργοστασίου στο Martorell κατά 50% έως το 2025.

H SEAT έχει δεσμευτεί να φροντίζει το περιβάλλον και το 2019 συνέχισε να εργάζεται ενεργά για τη προοδευτική μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της δραστηριότητας της. Η αυτοκινητοβιομηχανία μείωσε με επιτυχία τους πέντε βασικούς περιβαλλοντικούς δείκτες σχετιζόμενους με την παραγωγή κατά 43%, όπως την κατανάλωση ενέργειας και νερού, την παραγωγή αποβλήτων, τις πτητικές οργανικές ενώσεις και το CO2. Με αυτόν τον τρόπο, η εταιρεία κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν για το 2025, με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος που προέρχεται από την παραγωγή κατά 50% σε σύγκριση με το 2010.
Συγκεκριμένα, από τότε που η SEAT ξεκίνησε την εφαρμογή της νέας περιβαλλοντικής πολιτικής, πριν από μία δεκαετία, η εταιρεία μείωσε την κατανάλωση ενέργειας και νερού κατά 26% και 32% αντίστοιχα, βελτίωσε τη διαχείριση αποβλήτων κατά 58% και μείωσε τις εκπομπές πτητικών οργανικών ενώσεων κατά 23%. Επιπλέον μείωσε τις εκπομπές CO2 που προέρχονται από την παραγωγή κατά 65%. Το 2019, η εταιρεία επένδυσε 27 εκατομμύρια ευρώ σε περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες.
Ο SEAT Vice-president for Production and Logistics Dr. Christian Vollmer επεσήμανε ότι «η SEAT έχει σαφή δέσμευση να προστατεύει το περιβάλλον. Γι ‘αυτό εργαζόμαστε εδώ και αρκετά χρόνια με στόχο να ελαχιστοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της επιχείρησής μας. Από το 2010 μειώσαμε το αποτύπωμά μας κατά 43% και μειώσαμε τις εκπομπές CO2 από την παραγωγή κατά 65%. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε τη βελτίωση καθημερινά για να συμβάλουμε στην προστασία του πλανήτη».
38,5% λιγότερα απόβλητα μέσα σε ένα έτος
Το 2019 η εταιρεία εστίασε στην εφαρμογή μέτρων για την παραγωγή λιγότερων αποβλήτων και την αποτελεσματικότερη επεξεργασία τους. Για να επιτευχθεί αυτό, διάφορα μέτρα έχουν ενεργοποιηθεί σε όλη τη διαδικασία παραγωγής με βάση μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, από την ελαχιστοποίηση της παραγωγής αποβλήτων έως την επακόλουθη ανακύκλωση και επανεκτίμηση. Ως αποτέλεσμα, η SEAT μείωσε τα απόβλητά της κατά 38,5% σε ένα μόνο έτος, επιτυγχάνοντας μείωση 58% από το 2010, ενώ τα απόβλητα που προορίζονται για απόρριψη μειώθηκαν κατά δύο κιλά ανά παραγόμενο όχημα.

Κύριες πρωτοβουλίες το 2019

Τα κυριότερα σημεία των μέτρων που εφαρμόστηκαν το 2019 περιλαμβάνουν τη μείωση των
προϊόντων συσκευασίας και υλικών προστασίας που προορίζονται για απόρριψη ή τη βελτίωση του διαχωρισμού και της επεξεργασίας αποβλήτων για εγγυημένη ανάκτηση, καθώς και την αντικατάσταση πλαστικών φιαλών με επαναχρησιμοποιήσιμες τις οποίες έχει διανείμει η εταιρεία στους υπαλλήλους της προκειμένου να βοηθήσει στην εξάλειψη 22 τόνων πλαστικών ετησίως. Το 2019, η αυτοκινητοβιομηχανία ενεργοποίησε διάφορα προγράμματα με στόχο τη μείωση του CO2 και την επίτευξη μεγαλύτερης ενεργειακής απόδοσης, όπως το project ανάκτησης ενέργειας από την λειτουργία θαλάμων βαφής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ετήσια εξοικονόμηση 11,7 GWh στην κατανάλωση φυσικού αερίου, που ισοδυναμεί με τις ανάγκες περίπου 2.400 ισπανικών νοικοκυριών σε ένα ολόκληρο έτος. Χάρη σε αυτό το σχέδιο, 2.400 τόνοι CO2 δεν εκπέμπονται πλέον ετησίως.
Επιπλέον, με σκοπό τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, οι υπάλληλοι της εταιρείας
πραγματοποίησαν δεντροφύτευση στο Llobregat Delta. Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί μέρος του έργου αποκατάστασης του οικοτόπου στο Llobregat Delta Conservation Site, μια τοποθεσία κοντά σε δύο μονάδες παραγωγής της SEAT: SEAT Barcelona και SEAT Componentes.

Περιβαλλοντική δέσμευση

Η περιβαλλοντική διάσταση είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της στρατηγικής
βιωσιμότητας της SEAT. Στο πλαίσιο αυτό, το λανσάρισμα του Ecomotive Factory το 2010, ένα σχέδιο με στόχο την ελαχιστοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερο των επιπτώσεων στο
περιβάλλον του εργοστασίου της SEAT στο Martorell. Σήμερα, η φροντίδα του πλανήτη αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία στο πλαίσιο της παγκόσμιας εταιρικής αποστολής Move to Zero, της οποίας η φιλοδοξία είναι να ελαχιστοποιήσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις όλων των προϊόντων και λύσεων κινητικότητας καθ ‘όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής, από την προμήθεια πρώτων υλών και την παραγωγή έως το τέλος της ζωή τους. Αυτό θα διατηρήσει άθικτα τα οικοσυστήματα και θα δημιουργήσει θετική επίδραση στο περιβάλλον και στην κοινωνία. Το Move to Zero ευθυγραμμίζεται με τη δέσμευση της εταιρείας και του Ομίλου Volkswagen για αειφορία και την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων που καθορίζονται στη Συμφωνία του Παρισιού. Το κοινό μακροπρόθεσμο όραμα είναι να είμαστε μια εταιρεία ουδέτερου άνθρακα έως το 2050 και στη συγκεκριμένη περιοχή παραγωγής, να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα κατά 50% έως το 2025 σε σύγκριση με το 2010. Το 2019 ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος είχε ήδη μειωθεί κατά 43%.

Γιώργος Βαρίνος
Ο Γιώργος Βαρίνος είναι πτυχιούχος Μηχανικός Αεροσκαφών και έχει πτυχίο πιλότου Υπερελαφρών Αεροσκαφών ΥΠΑΜ. Στο χώρο των περιοδικών βρίσκεται από το 1982. Από το 1989 εργάζεται ως επαγγελματίας δημοσιογράφος και είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων. Ασχολήθηκε με τους αγώνες ταχύτητας αυτοκινήτου από το 2000 και έτρεξε για 12 χρόνια (1983-1995) στο Ελληνικό Πρωτάθλημα Enduro. Έχει εργαστεί στα περιοδικά 4 Τροχοί (1982-1986), Car & Driver (1989-1993), Auto Motor und Sport (1993-1994), Auto Τρίτη (1993-1995), Bestever (1998-2010), Luxury Boat & SUV (2005-2010), One Passion (2007-2009), Sea World Almanac (2009-2010) και σήμερα είναι ο υπεύθυνος της έκδοσης InMotion by Gazzetta (από το 2014) ενώ είναι εκλέκτορας του ελληνικού θεσμού για «Το Αυτοκίνητο της Χρονιάς».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Το Νέο Renault CLIO στην Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς

Γκάμα κινητήρων, ενώ πλαισιώνεται από τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες άνεσης και ασφάλειας που του εξασφάλιΤο Renault CLIO, αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα αυτοκίνητα στην...

Το Νέο Renault CLIO από 13.790€ και με δώρο το LPG

Το Renault CLIO, με 30 χρόνια επιτυχημένης ιστορίας και πάνω από 15 εκατομμύρια πωλήσεις στο ενεργητικό του, δε χρειάζεται συστάσεις, ενώ δικαία αποτελεί το...

Το Mazda MX-5 χωρίς αντίπαλο στην κατηγορία του

Το Mazda MX-5 παραμένει ανίκητο μεταξύ των roadsters και των κάμπριο. Αυτό αποδεικνύεται και από τις ψηφοφορίες των αναγνωστών των τριών μεγαλύτερων Γερμανικών αυτοκινητιστικών...

Concept EQT – ο πρόδρομος ενός νέου, κορυφαίου μοντέλου στην κατηγορία μικρών Van

Με την Concept EQT, η Mercedes-Benz Vans παρουσιάζει το πρώτο premium όχημα στην κατηγορία των μικρών Van που είναι ιδανικό για οικογένειες και ιδιώτες...

Vision 110 διατίθεται ήδη στην ελληνική αγορά και η λιανική τιμή πώλησης έχει οριστεί στα 2.290 €.

Το Vision 110, το οποίο λανσαρίστηκε στην Ευρώπη το 2012, είναι ένα scooter που δελεάζει με την αξιοπιστία, το διασκεδαστικό χαρακτήρα και την ελκυστική...